dilluns, 1 de desembre del 2014

El Peix Nicolau


El Peix Nicolau, se suposa que era un jove que, com les sirenes, era mig peix i mig humà. Les diverses llegendes i contes que en parlen arreu de la Mediterrània conten històries diverses sobre encantaments i misteris marins.
En la versió de les Rondalles Mallorquines, en Nicolau era un nin que sempre volia estar en remull a la mar i la seva mare, cansada, un dia li digué -mal tornassis peix-.
La maledicció es va fer realitat de cintura per avall. El dugueren a la mar on hi trescà gairebé tots els racons. Això el va permetre crear les cartes de navegar.
Però mai havia trescat el Saluet entre Santa Margalida i Artà i, tot i que l'advertiren del perill, hi va voler anar i hi va morir ofegat. La rondalla acaba advertint del perill d'aquest lloc, on un ésser tan destre amb les qüestions de la mar hi va perdre la vida.
Altres versions diuen que segueix viu, i que cada març surt del seu cau per saber si hi ha cap novetat de la terra des de l'any passat, fa un passeig i un cop ja ha vist el que volia, se'n torna al seu palau sota les aigües.
La rondalla a Mallorca sembla estar molt estesa, perquè Mossèn Alcover la va recollir a Manacor, Puigpunyent i Pollença. 

Per ampliar informació sobre aquest curiós ésser mitològic pot ser interessant clicar el següent enllaç:

Des Recó, Jordi. Rondalles mallorquines, tom XXIV. Ed Moll.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada