dimecres, 4 de març del 2015

Decàleg del nin lector

Resultat d'imatges de parts nin lector
Les següents passes suposen una guia per ajudar a pares i mestres a transmetre l'amor per la lectura. La lectura crea espais de debat que acaben cohesionant els col·lectius. La gent aprèn a conèixer-se milllor. És clau per la formació de valors i del desenvolupament del pensament crític. La lectura és un eina per aprendre a pensar, i per aprendre a fer-ho per un mateix.

1. El dret a que un adult li llegeixi en veu alta.
Els infants prefereixen el so de la veu d'algú que estimen una més que qualsevol altra. És important fer-ho amb naturalitat.
2. El Dret a enamorar-se d'un personatge.
Enamorar-se de n'Olívia o d'en Polzet té a veure amb la identificació amb el personatge.
 

3. El Dret a Tocar els llibres.
Hi ha llibres costosos que han d'estar a la part alta de la biblioteca, però si tots estan on l'infant no hi arriba, com objectes de culte, no els veurà com alguna cosa propera o divertida.
4. El Dret a reescriure el conte. 

Fer inventaris de personatges, canviar el rumb de la història, inventar finals...L'infant esdevé el creador. La creativitat que desenvolupen els infants no només és sorprenent, sinó també motivadora i suposa el desenvolupament de noves vies de comunicació.
5. El Dret a tancar el llibre.
El més important és llegir per plaer. No cal acabar els llibres com si fos un repte.
6. El dret a fer preguntes i a rebre respostes.
No importa que ens interrompin, les preguntes són la clau de la reflexió, de l'aprenentatge de la llengua i de la construcció del pensament. Hi ha que donar-los espais per demanar, escoltar les preguntes i respondre'ls.
7. El dret a escollir el que els llegeixen.
El nen ha de sentir respecte pels seus interessos. Si desaprovem el que a ells els agrada, possiblement perdin interès per la lectura. La clau està en demostrar que ha altres opcions.
 
 
8. El dret a escoltar moltes vegades un mateix conte.
Els infants sempre descobreixen alguna cosa nova . És bonic veure com un infant no perd la capacitat de sorprendre-se i com adults és una manera de reconnectar amb ells.

http://www.elcolombiano.com/decalogo-del-nino-lector-CN1348488

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada